top of page
Achtergrond homepage_edited.png

Over even centraal

Knipsel3.JPG

Ontstaan

Even Centraal  is ontstaan aan het begin van schooljaar ‘21-‘22. Ik knipte toen voor de vierde keer 500 kaarten voor een nieuwe werkvorm over grondrechten. Na de zoveelste Corona lockdown was mijn voornemen om vooral leerlingen mét elkaar te laten leren, vanuit een actieve houding.

 

Daarnaast wilde ik geen schermen van laptops en telefoons meer zien in het klaslokaal. Dit lukte, ondanks de werkvormen met provisorisch geknipte kaarten zonder opmaak en met lelijke knipranden. ‘Dat moet mooier en beter kunnen’, dacht ik vervolgens bij het lamineren van een nieuwe werkvorm. En zo is Even Centraal ontstaan. Geknipte didactiek voor elke docent.

Gijs Abrahams 

Oprichter en eigenaar 

over mij

Mijn naam is Gijs Abrahams, oprichter en eigenaar van Even Centraal. Vanaf de start van mijn loopbaan ben ik bezig met activerende werkvormen en didactiek voor maatschappijleer en burgerschap. Daarnaast heb ik veel ervaring met het opzetten van vakoverstijgende projecten en uitwisselingen. 

 

Van mijn eerste groep leerlingen kreeg ik  aan het einde van  schooljaar ('12-'13)  een taart met de tekst 'Even Centraal, bedankt voor de leuke lessen'. Een leuke grap om duidelijk te maken dat ik wel erg vaak 'Even centraal' gebruikte in mijn lessen. Wie had toen gedacht dat dit de oorsprong zou zijn van het ontwikkelen van mijn eigen werkvormen en dit via mijn eigen bedrijf zou uitgeven.

 

Werkzaam:

 

Hiervoor:

  • IJburg College, Amsterdam

  • De Nieuwste School, Tilburg  

  • Bestuurslid NVLM 

763.jfif
Project Achtergrond verwijderen (4).png

werkwijze 

Alles wordt ontwikkeld vanuit de volgende uitgangspunten over leren:

  • Leren gebeurt in interactie met elkaar;

  • Contexten spelen een belangrijke rol bij leren; 

  • Leerlingen hebben (taal)steun nodig bij leren, zoals schematiseren en visualiseren;

  • Feedback is essentieel voor het leerproces. 

De uitgangspunten moeten praktisch toepasbaar zijn voor elke docent. Het design en het feit dat het kant-en-klare werkvormen zijn, ondersteunt in deze behoefte. Dit neemt niet weg dat niet alles in beton is gegoten. Als u wilt kunt u eenvoudig uw eigen creativiteit loslaten met de sets kaarten om uw eigen werkvorm te bedenken. 

Ontwerp 

Het ontwerp is gemaakt door Suuz de Leeuw van De Ambachtelijke Ontwerpers.

Making of.JPG
bottom of page